Oczyszczanie organizmu z trujących substancji, detoksykacja

Metale, aspartam, syrop kukurydziany: odtruwanie

W części I i i II niniejszej serii zidentyfikowaliśmy niektóre z toksycznych substancji spotykanych w popularnych produktach spożywczych i lekach oraz opisaliśmy ich szkodliwe działanie na ludzki mózg. Za głównych „sprawców” uznaliśmy aspartam, rtęć, fluor i wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS).3 Ich szkodliwe działanie – czy to zaburzanie pracy układu nerwowego, obniżanie zdolności poznawczych, upośledzanie umiejętności oceny sytuacji, czy negatywny wpływ na pamięć – skutkuje ogólnym otępieniem w społeczeństwie.

Jednak wcale nie musimy widzieć przyszłości w czarnych barwach. Natura, z jej piękną tendencją do przywracania równowagi, zapewnia ludziom dostęp do lekarstw na niemal każdą możliwą przypadłość. Starożytni uzdrowiciele wierzyli nawet, że natura pomaga ludziom odkryć lekarstwa na ich choroby w subtelny i tajemniczy sposób:

„Niektórym roślinom oddawano cześć, ponieważ z ich rozgniecionych liści, płatków, łodyg i korzeni można było uzyskać lecznicze maści, esencje lub substancje, które wpływają na naturę i inteligencję istot ludzkich, np. mak i starożytne zioła przepowiedni. Rośliny mogły być też uznane za skuteczne w leczeniu wielu chorób ze względu na to, że ich owoce, liście, płatki lub korzenie przypominają, w kolorze czy kształcie, konkretne części/organy ludzkiego ciała. Dla przykładu, uważano, że destylowane soki niektórych rodzajów paproci, włochate mchy rosnące na dębach oraz nasiona ostu przyśpieszają wzrost włosów; żywiec (łac. dentaria), którego kwiaty przypominają kształtem zęby, miał leczyć ból zębów; zaś rącznik pospolity [któremu w średniowieczu nadano nazwę Dłoń Chrystusa – przyp. tłum.] leczył wszystkie przypadłości związane z rękami”. – Manly P. Hall, „Sekretne nauki wieków”

Przyjrzeliśmy się okropnemu światu trujących chemikaliów i skorumpowanych urzędników. W zakończeniu tej serii artykułów zaprezentujemy zatem w pełni naturalne rozwiązania, które pomagają odzyskać zdrowie.

Zatrzymaj proces zatruwania organizmu

Ostrzeżenie: Ten artykuł pokazuje, jak naturalnie oczyścić organizm z toksyn. Jeśli potrzebujesz konkretnego programu odtrucia, skonsultuj się ze specjalistą.

Pierwszym krokiem do usunięcia toksyn z organizmu jest, oczywiście, zaprzestanie przyjmowania toksyn. Wydaje się, że to nic trudnego, ale pierwszy krok jest tak naprawdę najtrudniejszy, gdyż toksyny znajdują się w spożywanym na co dzień pożywieniu, a nawet w wodzie z kranu. Trzeba więc zachowywać dużą czujność; unikanie toksyn może się wiązać z pewną uciążliwością w życiu codziennym. Jednak kiedy już poczujesz, że Twoje ciało i umysł wracają do zdrowia, będzie to niemały powód do dumy.

Zanim przyjrzymy się sposobom unikania konkretnych toksyn, przedstawiamy ogólne wskazania, do których świadomy swego zdrowia człowiek powinien się stosować bez wyjątku: unikaj przetworzonej żywności i sztucznych napojów. Zamiast tego szukaj produktów ekologicznych lub uprawianych lokalnie, a jeszcze lepiej – sam/a hoduj owoce, warzywa i zioła. W ten sposób na pewno unikniesz przyjmowania wielu szkodliwych substancji, takich jak glutaminian sodu, wysokofruktozowy syrop kukurydziany, pestycydy, fluorek sodu i rtęć. Oszczędzisz też pieniądze, co zawsze jest przyjemne. Gdy kupujesz produkty spożywcze, zawsze czytaj etykiety, a jeśli nie rozumiesz do końca, co jest na nich napisane, nie kupuj tych produktów.

Unikanie fluoru

Istnieją dwa rodzaje fluorku: fluorek wapnia i fluorek sodu. Fluorek wapnia naturalnie występuje w źródłach wody, zaś fluorek sodu jest substancją syntetyczną, odpadem przemysłu nawozów fosforowych oraz przemysłu nuklearnego i aluminiowego. Który rodzaj znajduje się w wodzie z naszych kranów? Tak, ten szkodliwy. Filtry do wody, takie jest Brita, ograniczają posmak metalu i chemikaliów, ale nie usuwają z wody fluorku sodu.(W Polsce 1967 r. do użytku oddano pierwszą w Polsce stację fluorkowania wody we Wrocławiu, która miała poprawić profilaktykę przeciw próchniczą zębów. Nie mamy informacji czy jest nadal użytkowana.4 W innych rejonach Polski wody się nie fluoryzuje).

Także niektóre przetworzone produkty spożywcze mają dużą zawartość fluorku sodu, np. herbata instant, produkty zawierające sok z winogron oraz mleko sojowe przeznaczone dla niemowląt. Więc powtarzam: unikaj przetworzonej żywności. Poza tym, zamień swoją pastę do zębów na taką, która nie zawiera fluoru (a przynajmniej staraj się nie połykać pasty kupionej w supermarkecie).

Spożywanie produktów o wysokiej zawartości wapnia i magnezu pomaga przeciwdziałać zatruciu fluorem, ponieważ minerały te zapobiegają wnikaniu trucizny do organizmu.

„Magnez jest bardzo ważnym minerałem, którego wielu osobom brakuje. Nie tylko jest kluczowy dla metabolizmu i syntezy składników odżywczych w Twoich komórkach, ale także zatrzymuje wchłanianie fluoru! Wapń, podobnie jak magnez, wydaje się odciągać fluorki od Twoich kości i zębów, pozwalając na to, by Twój organizm pozbył się tych toksyn. Zatem w przypadku prób oczyszczenia ciała z fluoru zawsze należy pamiętać, by zażywać odpowiednią dawkę suplementu zawierającego dobrze wchłaniający się magnez z wapniem”. Paul Fassa „Jak oczyścić organizm z fluoru”

Unikanie rtęci

Po pierwsze, jeśli szczepisz siebie i swoje dzieci, zawsze proś o szczepionki, które nie zawierają thimerosalu. Po drugie, unikaj ryb i owoców morza o wysokiej zawartości rtęci; są to szczególnie: marlin, gardłosz atlantycki, rekin, miecznik, płytecznik i tuńczyk (odmiany ahi, albacore i Yellowfin). Niektóre owoce morza mają niską zawartość rtęci, co oznacza, że ich spożywanie jest bezpieczniejsze, np. anchois, sum, małż, krab, krewetka, flądra, łosoś, sardynka, pstrąg i tilapia. Ogólna zasada jest taka, że większe ryby zawierają więcej rtęci, gdyż zjadają mniejsze ryby i wchłaniają zawartą w nich toksynę, a także dlatego, że żyją dłużej, przez co rtęć gromadzi się w ich organizmie.

W części II tej serii wspominaliśmy o tym, że niektóre produkty spożywcze zawierające HFCS także są zanieczyszczone rtęcią.

Unikanie aspartamu

Zawsze czytaj etykiety i unikaj produktów „niezawierających cukru”. Aspartam jest składnikiem napojów bezalkoholowych, leków wydawanych bez recepty, jak również tych na receptę (bardzo często; wymienia się go wśród „składników nieaktywnych”). Znajduje się w: suplementach witaminowych i ziołowych, jogurtach, cukierkach, miętówkach, płatkach śniadaniowych, gumach do żucia, czekoladzie w proszku, napojach kawowych, śniadaniach instant, deserach z żelatyną, deserach mrożonych, sokach, produktach o działaniu przeczyszczającym, napojach mlecznych, shake’ach, słodzikach stołowych, napojach zawierających herbatę, herbatach i kawach instant, polewach oraz napojach alkoholowych na bazie wina.

Unikanie syropu glukozowo-fruktozowego

Czytaj etykiety, a kiedy znajdziesz ma samym szczycie listy składników wysokofruktozowy syrop kukurydziany, powiedz temu produktowi „nie” i odłóż go z powrotem na półkę.

A teraz przyjrzymy się naturalnym sposobom oczyszczania organizmu ze szkodliwych substancji:

Kolendra

Standardową procedurę usuwania metali ciężkich z organizmu nazywamy „chelatyzacją”. Proces ten przebiega przy użyciu czynnika chelatyzującego – zwykle kwasu dimerkapturobursztynowego (DMSA) – który wiąże metale ciężkie w organizmie i umożliwia ich naturalne wypłukanie. Taka kuracja jest dość forsowna i ma szereg skutków ubocznych, dlatego można ją przeprowadzać tylko pod okiem lekarza.

Jeśli jednak wierzysz, że pozbywanie się z organizmu jednej szkodliwej substancji przy pomocy innej szkodliwej substancji może jeszcze bardziej pogorszyć stan zdrowia – zgadzam się z Tobą. Na szczęście istnieją zioła i przyprawy, które działają tak samo jak sztuczne czynniki chelatyzujące. Kolendra sprawdza się świetnie.

Najbardziej cenione i najpowszechniej stosowane na świecie zioła i przyprawy pochodzą od jednej rośliny: kolendry siewnej. Wykorzystuje się zarówno jej nasiona, jak i liście. Przyprawa ta nie tylko nadaje wielu daniom znakomity smak, ale także ma wyjątkową zdolność do neutralizowania rtęci.

„To zioło kuchenne usuwa z kości i centralnego układu nerwowego takie metale ciężkie jak rtęć, kadm i ołów. Jest prawdopodobnie jedynym czynnikiem, który skutecznie usuwa rtęć zgromadzoną w przestrzeni międzykomórkowej (związaną z mitochondriami, cząsteczkami tubuliny i liposomami, itd.) oraz w jądrach komórek (tam kolendra eliminuje uszkodzenia DNA)”. – Dietrich Klinghardt, doktor nauk medycznych. „Chelatyzacja. Jak usunąć z organizmu rtęć, ołów i inne metale”

Badania pokazały jednak, że kolendra jedynie przenosi szkodliwe substancje do innych rejonów ciała, więc, żeby proces odtruwania mógł się pomyślnie zakończyć, musi być stosowana jednocześnie z innym czynnikiem.

Chlorella: pomocniczka kolendry

Chlorella nie tylko aktywuje w organizmie procesy oczyszczające, ale również wiąże wszystkie znane toksyczne metale oraz toksyny środowiskowe i ułatwia ich usunięcie. Jest więc idealną „towarzyszką” kolendry.

„Ponieważ kolendra wyciąga z komórek i przestrzeni międzykomórkowej więcej toksyn, niż jest w stanie usunąć z organizmu, może się zdarzyć, że tkanka łączna (w której znajdują się nerwy) zostanie zalana metalami, wcześniej magazynowanymi w bardziej bezpiecznych miejscach. Proces ten określa się jako ponowne zatrucie. Można mu łatwo zapobiec, podając jednocześnie czynnik wchłaniający toksynę. Najlepiej wybrać glon zwany chlorellą. Niedawne badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że chlorella usuwa aluminium z kości lepiej niż jakikolwiek inny znany czynnik odtruwający.Kolendra sprawia, że woreczek żółciowy wyrzuca żółć – zawierającą wydalone neurotoksyny – do jelita cienkiego. Znacznie wspomaga uwalnianie żółci, które następuje naturalnie podczas jedzenia. Jeśli nie przyjmuje się jednocześnie chlorelli, większość neurotoksyn zostaje wchłonięta z powrotem poprzez liczne zakończenia nerwowe systemu jelitowego”. – Ibid.

Czosnek

Możemy nie mieć pewności co do tego, czy czosnek odstrasza wampiry; jednak na pewno odpiera on toksyny atakujące ludzki organizm.

„Czosnek zawiera cenne związki siarki, które utleniają rtęć, kadm i ołów oraz sprawiają, że metale te rozpuszczają się w wodzie. (…
Jak widać, czosnek pomaga usunąć z organizmu rtęć i ołów. Być może nieprzyjemny oddech to sposób na zdrowie.) Czosnek zawiera też najważniejszy minerał chroniący organizm przed trującymi właściwościami rtęci, czyli bioaktywny selen”. – Ibid.

Kurkuma

Tę roślinę z rodziny imbirowatych powszechnie stosuje się jako przyprawę w południowo-wschodniej Azji. Jej zdolności do oczyszczania organizmu znane są tam od wieków. W medycynie ajurwedyjskiej kurkuma uznawana jest za królową przypraw. Ta gorzka przyprawa pomaga oczyścić wątrobę i krew oraz usprawnia działanie narządów układów trawienia i wydalania. Ma silne działanie przeciwzapalne, ale, w odróżnieniu od leków przeciwzapalnych, nie powoduje nieprzyjemnych skutków ubocznych. Używa się jej do oczyszczania skóry, wzmacniania koloru oraz konserwowania żywności.

Kurkuma zwiększa produkcję trzech enzymów: UDP-glukuronylotransferazy,S-transferazy glutationowej i hydroksylazy arylowej węglowodorów. Są to chemiczne „noże”, które w wątrobie rozbijają potencjalnie szkodliwe substancje. W podobny sposób kurkuma chroni osoby przyjmujące leki takie jak methotrexat lub poddawane innej formie chemioterapii, w której używa się substancji metabolizowanych w wątrobie, czy też transportowanych przez nią. – James A. Dukes, doktor nauk medycznych, „Najważniejsze zioła doktora Duke’a”

Niedawne badania naukowe wykazały, że jeśli do kurkumy domieszamy czarnego pieprzu, jej uzdrawiające właściwości rosną wykładniczo. Nic dziwnego, że w tradycyjnych przepisach z południowej Azji często łączy się te dwie przyprawy. Więc nie powstrzymuj się… zmiel trochę czarnego pieprzu i dodaj go do kurkumy!

Omega-3

Nie jest tajemnicą, że spożywanie kwasów tłuszczowych zawartych w rybach przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Kwasy te wspaniale działają na ludzki mózg. Omega-3 to, dosłownie, paliwo dla naszego mózgu – wspomaga jego podstawowe funkcje. Nasz najważniejszy organ potrzebuje dwóch długołańcuchowych kwasów Omega-3:kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Ludzki organizm nie potrafi sam ich wytworzyć; jedynym sposobem na ich pozyskanie jest odpowiednia dieta.

„Większość specjalistów medycyny twierdzi, że DHA to kwas tłuszczowy, który odgrywa największą rolę w rozwoju zdrowego mózgu oraz dobrego wzroku. Zatem bardzo istotne jest, by w diecie kobiety ciężarnej oraz małego dziecka zawrzeć wystarczającą ilość kwasu DHA. Z kolei EPA jest niezbędny dla dobrego funkcjonowania mózgu na co dzień, co oznacza, że przez całe życie należy dostarczać go organizmowi w odpowiednich dawkach”. David McEnvoy „Dlaczego olej rybi jest paliwem dla mózgu”

Poniżej przedstawiamy kilka faktów, które są szczególnie interesujące w kontekście naszej serii artykułów:

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Zachodniej Australii wykazały, że kobiety, które przyjmowały suplementy z olejem rybim w drugiej połowie ciąży, rodziły dzieci o lepszej koordynacji wzrokowo-ruchowej. Dzieci te szybciej uczyły się mówić i rozumiały w wieku 2,5 roku więcej niż dzieci matek, którym podawano zamiast tego oliwę z oliwek.

  • Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Aberdeen przez profesora Lawrence’a Whalley’a wykazały, że olej rybi wspomaga szybszą pracę mózgu, poprawia wyniki w testach na inteligencję oraz spowalnia procesy starzenia.

  • Badania w Durham (Wielka Brytania), prowadzone przez dr Madeleine Portwood, niezmiennie wykazywały, że olej rybi przyczynia się do poprawy zachowania i koncentracji oraz ułatwia przyswajanie wiedzy uczniów podczas lekcji.

  • Badania Natalie Sinn przeprowadzone w Australii wykazały, że olej rybi skuteczniej niż Ritalin leczy ADHD.

  • Joseph Hibbeln, wraz ze współpracownikami, zbadał sposoby odżywiania się w 22 krajach i odkrył, że istnieje widoczny związek między małym spożyciem ryb a depresją poporodową.

  • Dr Malcolm Peet odkrył, że estry etylowe EPA, najbardziej stężona forma kwasu typu Omega-3, bardzo szybko pomagają w leczeniu chorych na depresję.

Olej rybi odgrywa też ważną rolę w usuwaniu szkodliwych substancji z mózgu:

„Kwasy tłuszczowe EPA i DHA występujące w oleju rybim sprawiają, że białe i czerwone krwinki stają się bardziej elastyczne, dzięki czemu poprawia się mikrocyrkulacja w mózgu, sercu i innych tkankach. Dostarczenie optymalnej ilości tlenu do tkanek oraz dobry przepływ krwi są kluczowe dla wszystkich procesów odtruwających organizm. EPA i DHA chronią mózg przed infekcjami wirusowymi. Są niezbędne dla rozwoju inteligencji i dobrego wzroku. Najważniejszym dla detoksykacji organellum w komórce jest peroksysom. Ta mała struktura kontroluje też specyficzne funkcje każdej komórki. Peroksysom odpowiada za produkcję melatoniny (w szyszynce) oraz dopaminy i noradrenaliny (w neuronach). To właśnie w tych miejscach przyłączają się rtęć i inne toksyczne metale, uniemożliwiając komórce prawidłową pracę”. – Dietrich Klinghardt, doktor nauk medycznych, „Chelatyzacja. Jak usunąć z organizmu rtęć, ołów i inne metale”

Zatem co jest najlepszym źródłem oleju rybiego? Spożywanie dużych ilości ryb wydaje się logicznym rozwiązaniem, ale ponieważ wiele gatunków zawiera rtęć w wysokim stężeniu, ich zwiększone spożycie może spowodować dalsze uszkodzenia mózgu. Z tego względu najlepszym pomysłem wydaje się przyjmowanie suplementów zawierających Omega-3. W ten sposób możemy dostarczyć organizmowi odpowiednich zapasów EPA i DHA.

Gdy wybierasz suplement Omega-3, upewnij się, że został on poddany destylacji molekularnej oraz że zawiera wysokie stężenie zarówno DHA, jak i EPA, szczególnie DHA. Destylacja molekularna to proces, w którym z oleju usuwane są wszystkie toksyny (w tym rtęć), dzięki czemu produkt jest bezpieczny. Unikaj produktów gorszego gatunku. Często mają w sobie mniej kwasów tłuszczowych i zawierają również inne rodzaje olejów oraz konserwanty.

Bardzo dobrym źródłem omega 3 jest nasz polski len. Można go spożywać jako dodatek do potraw w postaci całych ziaren lub kruszonych, czy mielonych.

Dobrym rozwiązaniem jest olej lniany tłoczony jest „na zimno” z dojrzałych nasion lnu. Pamiętaj, że olej lniany powinien być sprzedawany z lodówki ponieważ w temperaturze pokojowej ulega bardzo szybko jełczeniu.

Ostatnie porady: śpij, poć się i pobudzaj swoje ciało

Dostateczna ilość snu jest bardzo ważna dla dobrej kondycji ciała i umysłu. Niezaspokajanie potrzeby snu prowadzi z kolei do osłabienia zdolności do myślenia, radzenia sobie ze stresem, utrzymywania dobrej odporności oraz łagodzenia emocji. Regularne ćwiczenia fizyczne są konieczne w procesach detoksykacji. Pozwalają na uwolnienie toksyn przez skórę i poprawiają metabolizm. Pobudzaj swój mózg: czytaj, myśl, medytuj, nieustannie stawiaj sobie wyzwania.

Wnioski

W niniejszym artykule przyjrzeliśmy się sposobom unikania szkodliwych substancji zawartych w spożywanych na co dzień produktach oraz opisaliśmy kilka całkowicie naturalnych sposobów na uwolnienie się z ich trującego uścisku. Opisane tu substancje zapewniają ciału niezbędne składniki odżywcze, dzięki którym może się ono pozbyć toksyn. Co więcej, pozwalają na zachowanie ogólnego zdrowia. Regularne spożywanie kolendry, czosnku, kurkumy oraz kwasów tłuszczowych typu Omega-3 działa mobilizująco na system odpornościowy, sprzyja racjonalnemu myśleniu i poprawia pamięć. Niesamowite właściwości tych prostych składników odżywczych powoli przyciągają uwagę naukowców, jednak już od setek lat są stosowane w różnych kulturach na całym świecie.

Nauczono nas, że problemy zdrowotne spowodowane przez sztuczne produkty należy leczyć innymi sztucznymi produktami, które powodują kolejne dolegliwości. Tylko przerywając to błędne koło, możemy odzyskać kontrolę nad zdrowiem naszych mózgów i realizować w pełni nasz potencjał. Dziś jest nowy dzień: odłóż chipsy o smaku cheeseburgera i… zmień swoje życie.

Na podstawie : Vigilant Citizen http://vigilantcitizen.com/vigilantreport/dumbing-down-society-part-3-how-to-reverse-its-effects/

Tłumaczenie i opracowanie: Zespół StopCodex www.stopcodex.pl

Źródło: http://wieslawsekulowicz.cali.pl/oglupianie-spoleczenstwa/

5 thoughts on “Oczyszczanie organizmu z trujących substancji, detoksykacja

  1. Pingback: Odtruwanie i detoksykacja organizmu z toksyn spożywczo-przemysłowych | Medycyna naturalna, nasze zdrowie, fizyczność i duchowość

  2. Jeżeli chodzi o detoksykację to kiedyś stosowałam miksturę oczyszczającą Józefa Słoneckiego (olej+aloes+cytryna). Używałam jej głównie po to by pozbyć się trądziku (problemy hormonalne, chore jajniki), przez ponad rok codziennie na czczo piłam tą miksturę, ale niestety mi nie pomogła. Za to mój Tata czuł się po niej lepiej, miał problemy z jelitami. Od tygodnia ssę olej, zobaczymy co to da :)

    Lubię

    • Skuteczną metodą jest lecznicza głodówka. Bardzo dokładnie opisali metody i przypadki stosowania np. G.P. Małachow oraz Aleksiej Suworin. Pierwsze próby za mną ;) Polecam.

      Lubię

      • Bałabym się. Ważę 52 kg, a powinnam ważyć ok 60 kg. Niestety bardzo szybka przemiana materii i brak czasu na gotowanie (mieszkam w akademiku) powoduje, że wyglądam jak szkielet :/ Ale słyszałam, że na oczyszczanie organizmu dobre jest też jedzenie owoców/warzyw non stop przez ileś dni. Np. przez 10 dni jemy tylko jabłka.

        Lubię

  3. A ja wyczytałam w poczcie zdrowia ze kurkumę trzeba wymieszać z pieprzem ale takim z papryki np chilli albo cayenne i obowiązkowo z tłuszczem np oliwa z oliwek extra vergine. Wtedy możliwości kurkumy rosna 1000 krotnie. Niewiarygodne ze to takie proste. Natura jest boska.
    Chlorelle pyrenoidosa stosuje juz od roku. jest wspaniała. Nie sadze żebym przestała ja jeść. Garść chlorelli potrafi zatrzymać postęp przeziebienia. Zawiera chlorellin – cztery razy silniejszy od naturalnego antybiotyku zawartego w czosnku. Jak mnie „coś bierze” łykam garść swojej chlorelki i na następny dzien jest po sprawie. Totalna moc natury w pigułce. Jej skuteczność cały czas mnie zadziwia.

    Lubię

Skomentuj artykuł:

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s